Zo voorkomt u kortsluiting bij huishoudelijke apparaten

Kortsluiting huishoudelijke apparaten

Kortsluiting bij huishoudelijke apparatuur is erg vervelend, maar het kan ook zeer gevaarlijk zijn. Elektrische apparaten kunnen namelijk brandgevaarlijk zijn, waardoor een kortsluiting in extreme gevallen kan leiden tot een huisbrand. Om brand te voorkomen, geven we u per apparaat enkele tips over hoe u kortsluiting kunt tegengaan.

  • Wasdroger: het meest brandgevaarlijke apparaat is een wasdroger. Stof en hete lucht komen hier namelijk samen, wat een relatief onveilige combinatie is. Daarom is het aan te raden het pluisfilter schoon te maken na iedere droogbeurt. Bent u van huis? Dan kunt u de droger het beste niet laten draaien. Qua onderhoud is het aan te raden de ontluchtingsbuis drie keer per jaar schoon te maken en de droger aan de binnenkant eens per vijf jaar.
  • Wasmachine: ook bij een wasmachine kunt u kortsluiting krijgen. U voorkomt dit door de kraanafsluiting en de toe- en afvoerslangen van het apparaat op regelmatige basis te controleren op haarscheurtjes en andere beschadigingen.
  • Multimedia: Bij multimediale apparaten als een televisie, stereo of computer, geldt dat stand-by nooit een goed idee is. Zo blijven de onderdelen namelijk warm. De toevoeging van stof en hitte kan al snel zorgen voor kortsluiting. Het is bovendien aan te raden om deze apparaten voldoende te ventileren. In geval van onweer kunt u het beste de stekkers uit het stopcontact trekken.
  • Koelkast: ook al is een koelkast nog zo koud, het stof achter in de kast kan gemakkelijk vlam vatten. Daarom is het belangrijk de kast minstens 10 centimeter van de muur af te zetten. Heeft u een inbouwmodel? Dan kunt u deze aan de achterzijde extra ventileren. Voor zover mogelijk is het aan te raden geregeld de achterkant van de koelkast te stofzuigen.
  • Magnetron/ oven: bij een magnetron of oven is het af te raden deze te gebruiken voor iets anders dan eten en drinken. Anders riskeert u brandgevaar.
  • Koffiezetapparaat: laat een koffiezetapparaat nooit aan staan na gebruik. Indien u dit wel doet, riskeert u namelijk dat deze oververhit raakt. Dat kan zorgen voor kortsluiting en brand.

Gratis advies?

Wilt u meer weten over de brandveiligheid in uw huis? Vraag dan een gratis advies aan van een elektricien door het contactformulier in te vullen. Een specialist bij u in de buurt kan u alles vertellen over uw persoonlijke situatie. Onveilige leefruimten tovert de vakman om tot veilige terreinen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *