Extra stroomgroep aanleggen

stroomgroep

De overbelasting van het elektriciteitsnet binnenshuis komt relatief vaak voor. Deze overbelasting wordt vaak ook aangeduid met de term kortsluiting als is er wel een verschil. Overbelasting komt voor wanneer u te veel apparaten op één enkele stroomgroep heeft aangesloten, of een te zwaar apparaat op een stopcontact voor tien Ampère aansluit. Voor grote apparaten is het veiligheidsvoorschrift dan ook om een afzonderlijke groep te monteren. Ondanks verschillende veiligheidsmaatregelen kan het toch zijn dat uw elektriciteitsnet overbelast raakt. Dit kunt u voelen doordat stekkers warm worden, de gaatjes van een stopcontact verkleuren, u verschroeit kunststof ziet of ruikt, of zelfs vlammetjes waarneemt. Kortsluiting kan daarnaast voorkomen door beschadigde stroomdraden, een defect apparaat of waterlekkage. Het is hierbij aan te raden direct contact op te nemen met een elektricien, deze kan u snel van het probleem afhelpen.

Oplossen overbelast elektriciteitsnet

Overbelasting van het elektriciteitsnet door kortsluiting, kunt u eenvoudig oplossen door in de meterkast de betreffende zekering om te slaan. Als de veroorzaker van het probleem een enkel defect apparaat is, dan is hiermee de zaak vaak opgelost. Wordt de kortsluiting veroorzaakt door continue overbelasting, dan is het aan te raden om te kijken of u een nieuwe groep of wellicht een extra groepenkast aan moet leggen. Een extra groep (of zekering) geeft weer mogelijkheid om een nieuw apparaat van zestien Ampère aan te sluiten, of verschillende stopcontacten. Per vier groepen moet u bovendien een nieuwe groepenkast in de meterkast aanleggen.

Meterkast of groepenkast

Voor alle duidelijkheid: de term groepenkast gebruikt men vaak als synoniem voor een meterkast. Stroom komt echter binnen via een aansluiting in de meterkast, waar het verbruik ook wordt gemeten. Daarna wordt de stroom vanuit de meterkast naar de verschillende groepenkasten geleid, van waaruit de stroom verdeeld wordt over de verschillende groepen. In principe vormen groepenkasten dus een onderdeel van de meterkast.

Een extra groep aanleggen

Het aanleggen van een extra groep (zekering) om een overbelast elektriciteitsnet te voorkomen is niet eenvoudig, en vereist dan ook enige handigheid van uw kant. Wij adviseren u om het plaatsen van een groep alleen zelfstandig uit te voeren als u zeker weet dat u hier geen problemen mee krijgt. Veiligheid gaat ten slotte voor alles. Als u zelf een poging gaat doen, volgt hieronder een handig stappenplan voor het aanleggen van een groep.

  1. Controleer de overzichtstekening van uw meterkast en stroomgroepen, en leg alle benodigdheden klaar.
  2. Schakel de stroom uit. Controleer met een spanningzoeker of de stroom inderdaad volledig is afgesloten.
  3. Bevestig de fasedraad (bruin) van de leiding aan de L-aansluiting bovenaan de nieuwe groep.
  4. Bevestig de nuldraad (blauw) van de leiding aan de N-aansluiting (onder).
  5. Sluit de aardedraad (geelgroen) aan op het verdeelblok.
  6. Plaats de zekering voor de supplementaire groep in de betreffende groepenkast.
  7. Koppel de onderste polen van de zekering aan de bovenzijde van de aardlekschakelaar. L gaat hierbij naar links, en N naar de rechterpool.
  8. Maak in de kast ruimte voor de net aangelegde groep, en test daarna de groep door de hoofdschakelaar om te draaien. Controleer bovendien of de spanning wel verdwijnt wanneer de stop omslaat.

NB: als u een extra groep wilt installeren dient u tevens te controleren of een bijkomende aardlekschakelaar nodig is. Per vier zekeringen is een nieuwe aardlekschakelaar nodig.

Direct contact met een elektricien

Heeft u regelmatig last van overbelasting van uw elektriciteitsnet? Wilt u een nieuwe groep plaatsen, maar heeft u hiermee geen ervaring? U kunt een elektricien vragen om u hierbij te assisteren, of de klus helemaal uit handen geven. Bij Kwieq werken we met een landelijk netwerk van elektriciens. Dit betekent dat er altijd een elektricien bij u in de buurt aan het werk is, die dezelfde dag nog bij u voor de deur kan staan. Wij zijn bijvoorbeeld werkzaam in Alkmaar, maar ook in Breda en Hengelo. Al onze medewerkers hebben jarenlange ervaring, en bieden gegarandeerd een betrouwbare kwaliteit aan. Vul het contactformulier op de website in, en wij komen zo snel mogelijk bij u terug!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *