Stroomstoring checklist

Stroomstoring checklist

In onze huidige samenleving waar bijna alles werkt op elektriciteit is een stroomstoring onwenselijk. Koelkasten en wasmachines werken niet meer, verlichting doet het niet, maar ook liften en schuifdeuren zullen weigeren. Bovendien zijn bedrijven volledig afhankelijk van elektriciteit voor het zaken doen. In Nederland duurde in 2013 een stroomstoring gemiddeld 23 minuten, waarmee de gemiddelde duur is afgenomen ten opzichte van 2012. Een storing kan extern en intern veroorzaakt worden. Afhankelijk van de oorzaak zijn er zelf enkele zaken die u kunt doen, zoals bellen met het storingsnummer of een extra stroomgroep aanleggen. Op deze pagina vindt u verschillende oorzaken voor stroomstoringen en wat u kunt doen om u storing bij u te voorkomen. Tot slot geven wij u een checklist voor op het moment dat u te maken krijgt met een stroomstoring. Dankzij deze checklist bent u op alles voorbereid.

Externe stroomstoring

Zoals gezegd kan een stroomstoring door externe en interne oorzaken voorkomen. Onder externe oorzaken vallen oorzaken waar u geen hand in heeft. Denk hierbij aan graafwerkzaamheden, een storing in het elektriciteitsnetwerk, of beschadigde hoogspanningsleidingen. Een dergelijke storing kunt u zelf niet oplossen, al is het wel mogelijk de storing te melden op het Nationale storingsnummer: 0800 9009. Dit is een gratis nummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Hierna is het afwachten tot de storing verholpen is. Duurt de storing langer dan 4 uur, dan heeft u van overheidswege recht op een onkostenvergoeding. Deze komt op 35 euro voor de eerste vier uur. Voor elke vier uur die daar bovenop komt krijg u 20 euro extra. De vergoeding wordt verrekend op uw jaarrekening. Kijk verder in de checklist wat u kunt doen om de gevolgen van de stroomstoring zo veel mogelijk te beperken.

Interne stroomstoring

Een stroomstoring kan ook veroorzaakt worden door problemen aan de het elektriciteitsnet binnen in het pand. Dit kan zijn door overbelasting van het netwerk, maar ook door beschadigde stroomdraden, waterlekkage of kortsluiting vanwege een defect apparaat. Interne storing door kortsluiting kunt u in veel gevallen makkelijk zelf oplossen met de volgende checklist: 1. Kijk in de meterkast welke zekering is omgeslagen, en welke apparaten op de betreffende groep zijn aangesloten. 2. Schakel al deze apparaten uit en sluit ze één voor één weer aan. 3. Het defecte apparaat zal de zekering weer doen omspringen. Dit apparaat zult u dan moeten vervangen. Bij andere aanleidingen van stroomstoring kunt u het beste contact opnemen met een elektricien. Bovendien vindt u in onderstaande checklist wat u kunt doen om nadelige gevolgen van een storing te voorkomen.

Stroomstoring?

  • Controleer of uw aardlekschakelaar is uitgeschakeld
  • Schakel alle elektrische apparaten uit
  • Controleer of uw hele wijk zonder stroom zit
Zit uw hele wijk zonder stroom? Neem dan contact op met de netbeheerder. Zit alleen jij zonder stroom? Bel dan een elektricien. Heeft u een calamiteitenplan? Zo niet, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk wordt gerealiseerd. Het is belangrijk dat iedereen weet wat er gedaan moet worden zodra de nood aan de man is.

Checklist

Om (met name als bedrijf) op een stroomstoring voorbereid te zijn, raden wij u aan de volgende checklist na te gaan, om problemen te voorkomen.

  1. Ga na welke cruciale processen binnen het bedrijf afhankelijk zijn van stroom. Hieronder vallen onder meer computersystemen, verlichting, en koeling.
  2. Weet wat uw spanningsniveau is.
  3. Houdt een lijstje bij de hand met belangrijke telefoonnummers tijdens een stroomuitval. Belangrijk is sowieso het Nationale storingsnummer 0800-9009 dat voor meldingen van stroom- en gas storingen 24 uur per dag beschikbaar is.
  4. Als uw bedrijf niet zonder stroom kan, zorg dan voor een noodvoorziening.
  5. Onderzoek in hoeverre de beveiliging van uw pand nog wordt gewaarborgd zonder elektriciteit (camerabeveiliging, slagbomen, elektrische deuren).
  6. Voeg een procesbeveiliging toe aan het bedrijfsproces in het geval van een stroomstoring.

Hulp nodig?

Wij hopen u met deze checklist enigszins geholpen te hebben als voorbereiding op mogelijke stroomstoringen. Wilt u meer informatie, of heeft u behoefte aan een deskundig advies? Neem dan contact op met de medewerkers van Kwieq. Bij ons netwerk zijn elektriciens van over heel Nederland betrokken. Hierdoor kunnen we garanderen dat er altijd een elektricien bij u in de buurt is, en profiteren wij bovendien van de kennis die door de verschillende ervaren elektriciens wordt gedeeld. Het maakt ons niet uit of u in Hilversum, Maastricht of Groningen bevindt, wij zijn altijd bij u in de buurt. Laat via het contactformulier uw vraag bij ons achter, en wij helpen u zo snel mogelijk!

Stroomstoring hulp

Uw bedrijf op Kwieq.nl?

Als elektricien op zoek naar nieuwe klanten? Vraag eens naar de mogelijkheden!