Stopcontact en lichtschakelaar monteren

lichtschakelaar

Stopcontacten en lichtschakelaars zijn niet meer weg te denken uit onze woningen. In elke woning zijn minimaal 14 stopcontacten (wandcontactdozen) geplaatst, voor het opladen van kleinere apparaten. Voor grootverbruikers van stroom zoals vaatwassers of wasmachines is het belangrijk om qua veiligheid extra stroomgroepen aan te leggen. Een stopcontact is geschikt voor 10 Ampère stroom, wat 230 Volt aan vermogen genereert. Dit betekent dat het prima mogelijk is om tot zo’n 2000 Watt aan energie uit één stopcontact te trekken. Een lichtschakelaar wordt – evenals andere schakelaars – gebruikt om de energietoevoer te onderbreken dan wel te continueren. Het monteren van zowel stopcontact als lichtschakelaar is eenvoudig zelf te doen. Met een simpel stappenplan heeft u dan ook snel een extra stopcontact of is uw lichtschakelaar van een dimmer voorzien.

Het stopcontact

Een stopcontact is eigenlijk de combinatie van een contactstop (stekker) in een contactdoos. Een contactdoos zonder stekker is eigenlijk geen stopcontact, maar wordt desondanks vaak wel met deze term aangeduid. Een stopcontact vormt eigenlijk het contactpunt van waaruit elektrische energie kan worden afgenomen uit een constante toevoer. Het monteren van een extra punt geeft u meer mogelijkheden binnenshuis. Het is echter wel van belang om hierbij rekening te houden met overbelasting en het gevaar van kortsluiting.

Montage

Het monteren van stopcontacten is relatief eenvoudig, maar kan gevaarlijk zijn wanneer u niet precies weet wat u moet doen, of niet over de juiste materialen beschikt. Qua voorbereiding moet u kiezen tussen een opbouw- of inbouwsysteem, waarbij de opbouwcontacten gebruikt worden voor leidingen die op de muur lopen. Daarnaast moet u vooraf zorgen dat de stroom van de betreffende stroomgroep uitgeschakeld is. Volg daarna het volgende stappenplan:

  1. Strip de draden uit de inbouwdoos tot 1,5 centimeter
  2. Bevestig de aardedraad (geelgroen) en schroef de draden voor stroomtoevoer (bruin) en –afvoer (blauw) vast.
  3. Schroef de bevestigingsschroeven tot één derde vast in de contactdoos en haak het stopcontact er in.
  4. Zorg ervoor dat alles waterpas staat.
  5. Schroef dan de bevestigingsschroeven verder vast.
  6. Plaats daarna de afdekplaat.
  7. Schakel tot slot de stroomtoevoer weer in. Check of alles naar wens werkt.

De lichtschakelaar

lichtschakelaarHet in- en uitschakelen van verlichting en andere apparaten of installaties gebeurt door middel van een zogeheten schakelaar. Er zijn verschillende types schakelaars beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan dimmers, trekschakelaars, drukknoppen of zelfs bewegingsmelders. U kunt een dimmer of lichtschakelaar eenvoudig zelf installeren, zolang u maar rekening houdt met de veiligheid en u alles goed heeft voorbereid. Zorg dan ook dat u alle producten bij de hand heeft, voldoende ruimte om zich heen creëert en een wijde tijdsspanne heeft gereserveerd.

Montage

Het monteren van een lichtschakelaar is vrijwel gelijk aan de montage van een stopcontact. Volg voor het monteren eerst stap 1 tot en 2. Steek voor de lichtschakelaar de bruine draad in de klem met een P erop, en de zwarte draad (schakeldraad) in de tegenoverliggende klemmen. Vervolg daarna het proces met stap 3 -5. Voordat u de afdekplaat vastschroef moet u een extra stap uitvoeren: Stap 6a. Klem de tuimelaar, dimmer of drukknop vast, of schroef ze op hun plek. Plaats daarna pas de sluitplaat. U ziet, het monteren van een lichtschakelaar is eenvoudiger dan u wellicht dacht.

Deskundig elektricien

Twijfelt u over de plaatsing van een lichtschakelaar of stopcontact? Heeft u hulp nodig bij het monteren? Weet u niet of er nog wel een extra contactdoos op de stroomgroep kan worden aangesloten? Vraag de elektriciens van Kwieq dan om hulp. Bij ons zijn elektriciens van over het hele land aangesloten, waardoor er altijd een elektricien bij u in de buurt aan het werk is. Dit betekent dat u nooit lang om hulp verlegen zit. Onze elektirciens hebben jarenlange ervaring met het monteren en installeren van elektrische apparaten, elektriciteitsnetwerken, en draaien hun hand dus niet om voor advies of hulp bij de montage van een lichtschakelaar of stopcontact. Door de landelijke dekking zijn wij altijd van dienst, het maakt niet uit of u nu in Haarlem of Maastricht woont. Vul het contactformulier op deze website in, en wij helpen u zo spoedig mogelijk!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *