Het stroomstoring stappenplan

Stroomstoring

Dagelijks vinden er meerdere stroomstoringen in Nederland plaats. Maar wat moet u nou precies doen als u wordt getroffen door een stroomstoring? In dit artikel leest u hier meer over. In ons dagelijks leven maken wij veel gebruik van elektrische apparaten, als de stroom uitvalt dan beseft u pas hoe afhankelijk wij zijn van de stroomvoorziening. Het kan zo zijn dat de stroomstoring alleen uw huis treft, maar het kan ook zo zijn dat uw hele straat of zelfs uw hele wijk wordt getroffen door een stroomstoring. Hieronder leest u hoe u moet handelen als u zonder stroom zit.

De oorzaak van het probleem

Het is belangrijk dat u als eerste bekijkt waar het probleem ligt. Bent u de enige in uw straat of wijk die last heeft van een stroomstoring? Bekijk als eerste uw meterkast en controleer alle stoppen en de beveiliging van uw elektrische installatie. Als alle stoppen nog intact zijn en de beveiligingen aanstaan, dan is er waarschijnlijk een probleem in het netwerk van uw energieleverancier. Ga even bij uw buren langs om te kijken of zij ook problemen hebben.

Defecten in uw meterkast

Als er een defecte stop of uitgeschakelde beveiliging in uw meterkast zit, dan is de oplossing vrij eenvoudig. De defecte stop kunt u vervangen en de beveiliging kunt u weer inschakelen. Als het probleem nu is opgelost, dan bent u klaar. Maar als de stop of de beveiliging er weer uitspringt, dan zit er een fout in uw elektrische netwerk. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld uw waterkoker of radiowekker kapot is.

Storing in de elektrische apparaten opsporen

Het is lastig om de storing op de sporen. Als eerste moet u de aardlekschakelaar activeren, als deze opnieuw uitschakelt dat moet u kijken in welke groep de storing zit. Schakel eerst de aardlekschakelaar uit en hierna alle groepen. Schakel dan de aardlekschakelaar weer in en activeer één voor één de groepen, zo komt u erachter in welke groep de storing zit. Als u weet in welke groep het probleem zit, doet u hetzelfde met alle stekkers. Schakel de aardlekschakelaar uit en haal alle stekkers uit het stopcontact. Activeer dan de aardlekschakelaar en doe één voor één de stekker weer in het stopcontact. Als de aardlekschakelaar uitvalt bij een bepaald apparaat, dan weet u dat daar de fout zit.

Het oplossen

Als de oorzaak in uw eigen elektriciteit netwerk zit, dan is de oplossing vaak makkelijk te vinden. Als het probleem uw hele straat of wijk betreft, dan is het een stuk lastiger. Komt u er in beide gevallen niet uit? Dan raden wij u aan om een elektricien in te schakelen. Een elektricien is 24 uur per week en zeven dagen per week bereikbaar om u te helpen met al uw problemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *