Zelf elektra aanleggen

De meeste mensen schakelen hiervoor een expert in, maar het is zeker mogelijk om zelf elektra aan te leggen. Als u een beetje handig bent en een logisch denkend persoon bent, dan kunt u dit zeker zelf. U vindt dan hier een stappenplan om dit aan te leggen.

1. Apparaten gelijkmatig verdelen

De elektriciteitsleidingen moeten per vertrek naar één centraaldoos gebracht worden. Deze bevindt zich in het midden van het plafond van de ruimte. Vanuit hier lopen leidingen naar verschillende stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. Het is wel belangrijk om de apparaten gelijkmatig te verdelen over de groepen. U moet er dus voor zorgen dat niet alle zware apparaten op één groep terecht komen.

2. De kleurcodes

U gebruikt verschillende kleuren draad bij het aanleggen van elektra. Elke draad heeft namelijk een andere functie. Het is erg belangrijk dat u geconcentreerd te werk gaat, want het is erg gevaarlijk als u de kleuren door elkaar haalt. De kleurcodes:

  • Bruin: stroomaanvoer (fase-draad)
  • Blauw: stroomafvoer (nul-draad)
  • Zwart: stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt (schakeldraad)
  • Geel/groen: aarde

3. Type behuizing

U moet verschillende behuizingmateriaal kopen als u zelf aan de slag wilt gaan. Hiervoor moet u wel het juiste type behuizing gebruiken, het moet voorzien zijn van het KEMA-keurmerk. De installatiedraden moet u in een pvc-elektrabuis stoppen. U gebruikt lasdozen voor de aftakkingen van de pvc-buizen en voor inbouwschakelaars en –stopcontacten gebruikt u inbouwdozen.

4. Hoogte van stopcontacten

Als u stopcontacten gaat plaatsen moet u denken aan een aantal dingen. Stopcontacten mogen namelijk niet lager dan 30 cm boven de vloer geplaatst worden. Plaatst het dus altijd wat hoger, want boven de 30 cm maakt het niet uit. Voor stopcontacten in de keuken gelden andere regels, de standaard hoogte hiervoor is 105 cm. Ook geldt deze regel voor lichtschakelaars.

5. Indeling van zones

Als u elektra wilt aanleggen in uw badkamer, dan krijgt u te maken met verschillende zones. Er worden vier zones onderscheiden in badkamers.

Zone 0: In deze zone mag absoluut geen elektrische installatie of apparaten bevinden, deze zone bevindt zich namelijk in de douchebak of badkuip.

Zone 1: Het gaat hier om de aangrenzende muren van zone 0, hierbij geldt een hoogte van 2,25 m. In deze zone mogen geen schakelaars of stopcontacten geplaatst worden. Er mogen wel verlichtingsarmaturen geplaatst worden, wel moeten deze spatwaterdicht zijn (beschermingswaarde IP-45).

Zone 2: Deze zone zit met een cirkel van 60 cm om zone 1 heen. In deze zone mogen ook geen stopcontacten en schakelaars geplaatst worden. Als u verlichtingsarmaturen wilt plaatst geldt een IP-waarde van IP-44 of hoger.

Zone 3: Deze zone bevindt zich 3 meter van douche of bad. Hier mogen wel schakelaars en stopcontacten geplaatst worden, als deze zijn voorzien van een aardlekschakelaar. Ook hier kunnen verlichtingsarmaturen geplaatst worden, in deze zone geldt dan een IP-waarde van IP-21.

6. Controleren

De laatste stap, controleer of de draden voldoende uit de inbouwdozen steken. De uiteinden dienen 1 cm gestript te worden. Het is handig om de juiste kleuren met elkaar vast te klemmen. Zorg ervoor dat de draden opgevouwen in de doos zitten, u kunt nu de stucdeksel op de inbouwdoos plaatsen.

Komt u er zelf niet uit? Via Kwieq komt u snel in contact met een elektricien bij u uit de buurt. Wij zijn landelijk actief en zijn u zodoende van dienst in Alkmaar, maar ook in Maastricht.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *