Wandcontactdoos plaatsen

wandcontactdoos

Voor bijna alles waar we tegenwoordig mee bezig zijn, hebben we elektriciteit nodig. Ons leven staat bol van elektrische apparatuur als wasmachines, laptops, verlichting, waterkokers, gereedschappen. Dit betekent dat het elektriciteitsnetwerk van onze woningen tegenwoordig veel aan moet kunnen. Per woning zijn er dan vaak ook verschillende stroomgroepen aanwezig, die uitmonden in een stopcontact. Een stopcontact wordt ook wel aangeduid met de term wandcontactdoos. Hoewel een wandcontactdoos en stopcontact technisch gezien niet helemaal hetzelfde zijn (een wandcontactdoos is een contactdoos met een stopcontact), is het verschil verwaarloosbaar. Een contactdoos is een aansluitpunt dat in verbinding staat met het elektriciteitsnetwerk van een woning of bedrijfspand. Met een stekker kan de elektrische energie hieruit worden getapt. Hoewel u voor het plaatsen van een contactdoos contact op kunt nemen met een monteur, is dit ook uitstekend zelfstandig te doen. Met enige handigheid heeft u binnen een uurtje een nieuw elektriciteitspunt in uw woning. Op deze pagina leest u welk gereedschap u hiervoor nodig heeft, en vindt u een eenvoudig stappenplan.

Benodigdheden

Voor het plaatsen van een losse wandcontactdoos, die via een ingebouwd contact stroom levert, heeft u verschillende gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat u deze klaar hebt liggen voor het begin van de klus. Houd er tevens rekening mee dat u voldoende ruimte heeft om de werkzaamheden, zoals het zagen en boren, uit te voeren. De benodigde materialen en gereedschappen voor de plaatsing van een contactdoos zijn:

  • Contactdoos
  • Stekker en snoer
  • Potlood
  • Striptang
  • Schroevendraaier
  • Boormachine
  • Pluggen
  • Hamer
  • kabelgoot
  • ijzerzaag

Stappenplan plaatsen contactdoos

Het plaatsen van een losse wandcontactdoos is relatief eenvoudig. Als u de onderstaande stappen opvolgt moet dit geen enkel probleem opleveren.

  1. Schakel de stroomtoevoer uit.
  2. Haal de grondplaat uit de contactdoos en bepaal waar u het nieuwe stopcontact wilt plaatsen. Bedenk dat stopcontacten vaak 30 centimeter boven een werkvlak of vloer moeten zitten voor optimaal gebruik.
  3. Markeer de boorgaten door ze met een potlood af te tekenen.
  4. Strip de uiteinden van de stroomdraad met de striptang, en haal ze dor de grondplaat.
  5. Schroef de uiteinden vast in de contactpunten op de plaat. Let op! De geelgroene draad is de aardedraad. Bruin staat voor de toevoer van stroom, en blauw voor de afvoer hiervan.
  6. Maak een uitsparing in de contactdoos voor het stroomsnoer.
  7. Boor gaten in de muur en plaats hier pluggen in (op de gemarkeerde plek).
  8. Bevestig de grondplaat.
  9. Als dit gedaan is, kunt u de wandcontactdoos plaatsen en vastschroeven.
  10. Maak daarna het snoer op lengte (van stopcontact naar wandcontactdoos)
  11. En bedek het snoer met de afdekgoot, die u met een ijzerzaag op maat heeft kunnen maken.
  12. Bevestig tot slot de stekker aan het snoer, en schakel de stroomtoevoer weer in.

Hulp nodig?

Wilt u ondanks het bovenstaande stappenplan toch graag hulp bij het plaatsen van een nieuwe wandcontactdoos, wilt u weten hoe u een stopcontact inbouwt, of heeft u deskundig advies nodig over het vervangen van de complete elektriciteitsbedrading van uw woning? Bij het netwerk van Kwieq zijn elektriciens van over heel Nederland aangesloten. U bent van Den Helder tot Tilburg verzekerd van een erkende specialist op het gebied van installatietechniek. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit vakkundigheid en betrouwbaarheid. Bovendien kunnen wij garanderen dat er altijd een elektricien bij u in de buurt aan het werk is, bij spoed komen wij er zo snel mogelijk aan! Neem dan ook contact met ons op via het contactformulier. Uw vraag wordt spoedig behandeld.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *