Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Als u last heeft van een stroomstoring, kan een beetje kennis geen kwaad. Lees dit woordenboek om uw kennis uit te breiden. Misschien heeft u nog andere vragen? Dan kunt u gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen, ervaren elektriciens zullen u te woord staan.

Overzicht

Waar dient een aardlekschakelaar voor?

aardlekschakelaarAls er een kortsluiting ontstaat in de meterkast, dan zorgt een aardlekschakelaar ervoor dat er geen brand ontstaat. Door de aardlekschakelaar gaat alle stroom in huis namelijk uit. U kunt de aardlekschakelaar niet aanzetten, hierdoor kunnen andere apparaten beschadigen.

Mijn aardlekschakelaar is beschadigd, wat nu?

Het komt inderdaad wel eens voor dat een aardlekschakelaar beschadigd is. Het is dan handig om contact op te nemen met een elektricien. Een elektricien is namelijk een expert in zijn vak, hij weet wat hij aan het doen is wanneer hij de aardlekschakelaar repareert.

Wat is externe en interne stroomstoring?

stroomstoringExterne stroomstoring: hier kunt u zelf eigenlijk niet veel aan doen. Deze stroomstoring kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er buiten wordt gegraven etc. Als deze storing langer duurt dan 4 uren, dan heeft u recht op een vergoeding. Interne stroomstoring: deze stroomstoring is ontstaan door een probleem in uw woning zelf. Dit kan bijvoorbeeld een kortsluiting zijn of door beschadigde draden. Uit veiligheid is het handig om niet zelf aan de slag te gaan met het probleem. Hier kunt u een elektricien voor inschakelen.

Wat kan ik zelf doen bij een stroomstoring?

 • Kijk of de aardlekschakelaar is uitgeschakeld
 • Schakel dan elektrische apparaten uit en bel een elektricien
 • Zit de wijk zonder stroom? Dan kunt u dit melden op het Nationale storingsnummer

Wat als er water op de contactdoos is gevallen?

contactdoosHet eerste wat u moet doen is de stekker uit het stopcontact trekken. Als er weinig water overheen is gevallen, dan is er waarschijnlijk geen sprake van kortsluiting. De contactdoos moet nu goed gaan drogen. Als er veel water op de contactdoor is gevallen, dan gaat u waarschijnlijk wel kortsluiting krijgen. De stekker moet dus eerst uit het stopcontact, vervang dan de zekering en u kunt het apparaat weer inschakelen.

Kan ik mijn stopcontact schoonmaken?

Ja, dit kan inderdaad. Voordat u uw stopcontact gaat schoonmaken moet u eerst alle stroom uitschakelen. Controleer eerst of alle stroom ook echt uit is geschakeld. Nu kunt u uw stopcontact schoonmaken, gebruik hier wel de juiste middelen voor.

Wat voor soort meters zijn er?

 • Een elektriciteitsmeter
 • Gasmeter
 • Stadswarmtemeter
 • Warmtapwater meter

Hoe voorkom ik kortsluiting bij mijn huishoudelijke apparaten?

Huishoudelijke apparaten kunnen erg brandgevaarlijk zijn, daarom moeten we brand voorkomen. Één van de belangrijkste dingen wat u kunt doen om dit te voorkomen is, de apparaten uitzetten, stand-by is vaak niet goed voor het apparaat. Bij apparaten zoals een koelkast en wasmachine kunt u ook een aantal dingen doen om brand te voorkomen. De achterkant van uw koelkast moet u ventileren, want de stof wat achter de kast zit kan heel makkelijk in brand vliegen. Bij uw wasmachine kunt u de kraanafsluiting bijvoorbeeld controleren. Natuurlijk zijn er veel meer manieren om brand te voorkomen.

Door welke lampen kan ik energie besparen?

 • Spaarlampen
 • Tl-lampen
 • Led-lampen
 • Halogeenlamp

Waarom kan ik door bovengenoemde lampen energie besparen?

energie besparenDe bovengenoemde lampen zijn veel zuiniger dan normale gloeilampen. Gloeilampen verbruiken veel meer energie, want het zet de energie niet om in licht. Bovengenoemde lampen doen dit wel, ze zetten de verbruikte energie om in licht. U kunt controleren of een lamp zuinig is door naar de energielabel te kijken, hier hoort op te staan A++.

Wat zijn de nadelen van een lange verlengsnoer?

Als een apparaat veel stroom nodig heeft kan de snoer dit niet aan. Bij een kortsluiting kan het apparaat niet uitgeschakeld worden als de snoer te lang is. De snoer gaat wel langer mee als de snoer dik genoeg is.

Waar kan ik een elektricien onder andere voor inschakelen?

 • Stroomstoring
 • Aanleggen van tuinverlichting
 • Aanleggen van een elektriciteitsnetwerk
 • Elektriciteit voor in de badkamer
 • Voorziening van stroom voor in de keuken

Terug naar het overzicht

Uw bedrijf op Kwieq.nl?

Als elektricien op zoek naar nieuwe klanten? Vraag eens naar de mogelijkheden!