Plafondlamp installeren

Plafondlamp installeren

Een goede manier om uw woning te belichten, is door gebruik te maken van bovenverlichting. Een plafondlamp zorgt er namelijk voor dat uw kamer in één keer volledig wordt verlicht. U kunt een plafondlamp zelf installeren door gebruik te maken van een eenvoudig stappenplan, opgesteld door de elektriciens van Kwieq. We leggen u in dit artikel uit hoe u gemakkelijk en snel een plafondlamp installeert in uw woning.

Benodigdheden

  • Lampenkap
  • Gloeilamp
  • Schroevendraaier
  • 2-polige spanningstester
  • Striptang

Stap 1: spanning controleren

Voordat u begint aan deze klus, dient u de spanning in de meterkast uit te schakelen. Aangezien een fout hierin u fataal kan worden, is het belangrijk om een extra keer te testen of de spanning er af is. Hiervoor gebruikt u een 2-polige spanningtester, die u eenvoudig kunt kopen bij de bouwmarkt. Hierop vindt u twee handvaten met een meetpen en een snoertje ertussen. Op die handvaten vindt u LED-verlichting, die aangeeft hoeveel spanning er nog is. Tip: om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u ook het beste direct controleren of uw tester zelf goed werkt.

Stap 2: aardedraad

Vervolgens gaan we bezig met de zogenaamde “dradenklus”. Hierbij is de geel-groene draad van belang, want dit is de aardedraad. Zorg ervoor dat u deze niet wegwerkt en sluit deze aan op de eventuele aansluiting. De aardedraad is van belang voor het aarden van uw plafondlamp, dus wanneer deze niet aanwezig is, dient u die zelf bij te trekken.

Stap 3: lamp ophangen

Nu gaat u over tot het ophangen van uw plafondlamp. Hierbij hangt u deze op aan het haakje, door de fitting van de lamp zorgvuldig aan het betreffende haakje van de lasdoos te hangen. U kunt indien nodig het einde van de draden afstrippen met een striptang.

Stap 4: draden wegwerken

Wat u vervolgens doet, is de draaduiteinden in de aansluitpunten van de fitting steken en de schroeven vastdraaien. Zorg ervoor dat u de zwarte draad op het middelpunt van de lampaansluiting monteert, want dit is het veiligst. Voor de rest is de volgorde van de draden niet van belang bij dit proces.

Stap 5: lamp vastdraaien

Nu schuift u de kap van de lamp over de fitting en draait u de ring over deze fitting. Dit doet u tot de lamp goed zit vastgeschroefd tegen het plafond.

Stap 6: gloeilamp vastdraaien

Natuurlijk moet uw lamp ook licht brengen in de woning en hiervoor heeft u uiteraard de gloeilamp nodig. Deze draait u in de fitting, totdat deze goed vast zit.

Stap 7: spanning inschakelen

Heeft u al deze klussen op een secure wijze gedaan? Dan is het tijd om de spanning weer aan te sluiten. Ga hiervoor opnieuw naar de meterkast en schakel zelf de spanning weer in.

Elektricien gezocht?

Nu kan het echter zo zijn dat u deze klus liever overlaat aan een vakman. Ook wanneer u zoekt naar snel werk van een specialist, bent u bij Kwieq aan het juiste adres! Bij ons zijn talloze vakmannen aangesloten, die opereren vanuit het hele land. Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan voor elektriciens bij u in de buurt. Zo bespaart u aanzienlijk op de kosten!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *